Gamisport Cup 2016
Tipy na vianočné darčeky pre športovcov

Jednoduché zapálenie

Zapálenie kotlových a plynových grilov - jednoducho a spoľahlivo

Zapálenie kotlového grilu

 

  1. Otvorte poklop a všetky regulátory cirkulácia vzduchu
  2. Vytvorte z pripravených brikiet pyramídu alebo použite štartovací komín Weber Rapidfire (pozri bod 3)
  3. Položte pod brikety podpálenie kocky (nezanechávajú zápach ani žiadnu pachuť a neobsahujú zdraviu škodlivé látky) a zapáľte je. Ak použijete štartovací komín, položte najprv tri zapálené podpálenie kocky na palivový rošt a na ne ešte len postavte komín.
  4. Akonáhle budú brikety potiahnuté slabou vrstvou popola (čas je závislý od kvality brikiet cca 20-30 minút), rozprestrite je na palivovom rošte tak, ako vyžaduje zvolená grilovacie metóda.
  5. Položte na gril grilovací rošt.
  6. Položte pripravené potraviny na grilovací rošt.
  7. Zatvorte poklop. Potrebnú dobu grilovania nájdete v príslušnom recepte.
  8. Ak je ku grilovanie treba silnejšieho žiary, použite väčšieho množstva brikiet. Ak potrebujete slabší žiar, stačí brikiet menej.
  9. Ak chcete, aby grilovaný pokrm získal výnimočnú chuť, použite údenie lupienky z tvrdého dreva (lupienky namočte cca 30 minút pred grilovaním do vody, prebytočnú vodu treba pred použitím vymačkať) alebo čerstvé byliny ako napr rozmarín, tymian alebo bobkový list. Byliny je tiež potrebné vopred namočiť. Lupienky alebo byliny položte priamo na brikety.

Drevené uhlie alebo brikety?
Drevené uhlie veľmi rýchlo horí, pričom vzniká veľké množstvo poletujúceho popola, ktoré môže znečistiť pripravovaný pokrm. Drevené uhlie je síce v nákupnej cene výhodnejšie, celkovo však vychádza náklady na grilovanie pri použití dreveného uhlia drahšie. Grilovacie brikety Weber na rozdiel od dreveného uhlia vydávajú rovnomerný žiar a umožňujú presnejšiu kontrolu teploty. Medzi ich ďalšie prednosti patrí dlhší výhrevnosť a možnosť opätovného použitia po uhasení (zatvorením poklopu a regulátorov cirkulácie vzduchu sa žeravé brikety uhasí). Brikety skladujte vždy v uzavretej nádobe a na suchom mieste. Vlhké brikety sa ťažko zapaľujú a zle horí.

 

Zapálenie plynového grilu

  1. Otvorte poklop. Skontrolujte množstvo plynu v plynovej fľaši. Všetky regulátory by mali byť zatvorené.
  2. Otvorte prívod plynu z plynovej fľaše.
  3. Zapáľte plynový gril podľa príslušného návodu, tj stlačte zapaľovania alebo použite zápalky. Platí všeobecná zásada, že pri zapaľovaní sa zapne najprv jeden horák. Akonáhle horí prvá horák, môžu sa zapnúť aj ostatní.
  4. Zatvorte poklop grilu a predhrejte ho. Počítajte cca s 10-15 minútami. Potom už nastavte gril podľa receptúry pripravovaného pokrmu.