Gamisport Cup 2016
Tipy na vianočné darčeky pre športovcov

Starostlivosť o plynové grily

Potrebné náradie

Potrebné náradie, ktoré by malo byť vždy po ruke pre rýchle, jednoduché a pravidelné čistenie grilu:

  • Grilovacia kefa
  • Jemný čistiaci prostriedok, popr. Čistič grilov Weber
  • Hubky na riad
  • Malý nôž
  • Alumisky

Po každom grilovaní: vyčistite grilovací rošt.

Pred alebo po grilovaní vypáľte gril. Až sa z neho prestane fajčiť, je vypálenie hotovo. Potom už len použite grilovací kefa na očistenie rošte.

V prípade potreby:

  • Alumisky: alumisky vymieňajte pravidelne, dbajte na ich kvalitu. Iba alumisky Weber majú optimálny tvar a hrúbku zhodnú s priestorom pre odnímateľnou misku na odkvapkávajúci tuk pod kotlom.
  • Fľaky od dymu na poklope grile alebo postranným variči: fľaky odstránite jednoducho Čističom grilov Weber. Stopy od dymu budú najviac viditeľné na novom grile, konkrétne na prechodových miestach medzi bočnými časťami grilu a poklopom a tiež na uchytenie teplomera. Po niekoľkonásobnom použití grilu vytvorí mastná para z grilovania špecifickú vrstvu, na ktoré sa už stopy po dyme objavovať nebudú.
  • Arómakoľajnicami: nie je potrebné za účelom vyčistenia demontovať. Vo fáze predhriatia grile pred samotným grilovaním sa čokoľvek, čo prilepené arómakoľajnicami, spáli a spadne do popolníka. Raz za čas je stačí vykefovať grilovacím kefou.
  • Grilovacia vaňa a bočné strany: nenechávajte prípadné mastné škvrny na vonkajších častiach grile, mastnota narúša lakovanie. Na ich odstránenie použite výhradne Čistič grilov Weber alebo slabý mydlový roztok. Potom starostlivo opláchnite. V žiadnom prípade nepoužívajte silné čistiace prostriedky alebo prostriedky na báze citrónu, tie môžu tiež narušiť vrstvu laku.
  • Lievikovitá vaňa v spodnej časti grilu: Vyberte vychladnutú (nikdy nie horúcou!) Vaňu a očistite ju najprv opatrne od zvyškov potravín. Ak je ale potrebné podrobnejšie čistenie, použite teplý mydlový roztok. Dbajte na to, aby ste nepoškriabali povrch. (NIKDY nevykladajte vnútro vane alobalom, mohol by sa v ňom nahromadiť tuk a tak by mohlo dôjsť k jeho vznieteniu.)

NIKDY:

Nikdy nevoskujte či nenatierajte poklop. Vďaka povrstvenie porcelánom Váš gril nepotrebuje ďalšiu dodatočnú povrchovú úpravu. Porcelán je podstatne odolnejší ako akýkoľvek typ náteru a vosk by sa pri rozohriatie grilu rozpúšťal. Ak chcete občas umyť prach a prípadnú špinu z grilu, použite teplý mydlový roztok.