Gamisport Cup 2016
Tipy na vianočné darčeky pre športovcov

Základné pravidlá grilovania

Grilujete prvýkrát? Alebo máte už s grilovaním nejaké skúsenosti?

S našimi tipy budete za chvíľu ovládať grilovacie náradie ako profesionáli.

 

Nie je dôležité, či máte kotlový gril, plynový gril alebo elektrický: potraviny pri grilovaní získavajú vynikajúcu chuť a arómu a navyše existuje mnoho spôsobov, ako potraviny na grile pripraviť. Urobíte všetko: pečené mäso, šunku, rebierka, celé kurča, morku, ryby, ale taky koláč, chlieb alebo pizzu. A v čom spočíva tajomstvo prípravy?

 

Nepriame grilovanie pri uzavretom poklopu

 

  • Nepriame grilovanie na kotlových griloch: rozdeľte brikety na dve časti a položte ich k stranám kotla. Vďaka uzavretému poklopu bude vzduch cirkulovať okolo grilovaných potravín ako v teplovzdušnej rúre a získa tak grilovacie arómu. Uzavretie poklopu tiež zabráni vznieteniu.

 

  • Nepriame grilovanie na plynovom grile: dosiahnete rovnaký výsledok ako pri kotlového grilu, stačí, zapnúť iba horáky okolo grilovaných potravín. Odkvapkávajúci šťava z mäsa bude dopadať na Flavorizer arómakoľajnicami, kde sa bude odparovať a tak pokrm získa neodolateľné grilovacia aróma.

 

A výsledok?
Potraviny, ktoré sú grilovanie nepriamou metódou, zostávajú šťavnaté a krehké.

 

Správny začiatok

 

Drevené uhlie:

Weber Anzündkamin Rapidfire Náš tip: ak si chcete zjednodušiť zapálenie grilu, použite štartovací komín Rapidfire. Naplňte komín briketami, umiestnite ho stredu palivového roštu a položte pod neho zapálené podpálenie kocky. Do cca 25 minút máte gril pripravený na grilovanie. Akonáhle sa na briketách vytvorí slabá vrstva popola, rozložte brikety buď rovnomerne po palivovom rošte a grilujte tak priamo alebo umiestnite brikety po stranách a tak použite nepriamu grilovacie metódu.

 

Plyn:
Genesis Weber Otvorte poklop grilu, potom ventil plynovej fľaše a potom zapnite prvý ventil na grile na maximum. Počkajte 2 až 3 sekundy, aby sa mohlo nazhromaždiť dostatok plynu pre zapálenie. Stlačte zapaľovanie a horák by mal po prvom alebo druhom stlačení začať horieť. Akonáhle sa rozhorí prvá horák, zapáľte rovnakým spôsobom aj ostatní. Zatvorte poklop a predhrejte gril na 300 ° C. Umiestnite potraviny určené na grilovanie na rošt a nastavte ventily do potrebnej polohy.