Starostlivosť o kotlový gril
Potrebné náradie
Potrebné náradie, ktoré by malo byť vždy po ruke pre rýchle, jednoduché a pravidelné čistenie grilu:
- Grilovacia kefa
- Jemný čistiaci prostriedok, popr. Čistič grilov Weber
- Hubky na riad
- Alumisky
Po každom grilovaní: čistenie grilovacích roštov
Odstráňte všetky väčšie zvyšky prichytených grilovaných pokrmov z roštu. Ak odstránite zvyšky vopred, napr papierovou vreckovkou, skráti to čas vypálenie grilu. Otvorte regulátory cirkulácie vzduchu a zatvorte poklop. Proces vypálenie trvá v závislosti od miery znečistenia grile cca 10 minút. Potom očistite ešte horúci grilovací rošt čistým kefou. Odstráňte studený popol z kotla. Týmto zabránite prípadným problémom pri ďalšom grilovanie s cirkuláciou vzduchu.
V prípade potreby:
- Alumisky: alumisky vymieňajte pravidelne, dbajte na ich kvalitu. Iba alumisky Weber majú optimálny tvar a hrúbku zhodnú s priestorom pre odnímateľnou misku na odkvapkávajúci tuk pod kotlom.
- Poklop a kotol: pravidelne čistite vonkajšie aj vnútorné časti. Zvyšky tuku, pripálených potravín alebo nečistoty možno zo smaltovaných častí ľahko odstrániť Čističom grilov Weber. Čistič navyše zanecháva veľmi príjemnú vôňu.
- Grilovacia rošty: po každom grilovaní odstráňte zvyšky pokrmov. Použite Čistič grilov Weber, ktorý rýchlo a efektívne odmasťuje.
- Odlupujúce sa, zuhoľnatené mastnú paru odstránite jednoducho kefou.
- Nerezové plochy: použite Čistič nerezových grilov Weber. Docielite tak žiarivého povrchu bez škvŕn.
NIKDY:
Nikdy nevoskujte či nenatierajte poklop. Vďaka povrstvenie porcelánom Váš gril nepotrebuje ďalšiu dodatočnú povrchovú úpravu. Porcelán je podstatne odolnejší ako akýkoľvek typ náteru a vosk by sa pri rozohriatie grilu rozpúšťal. Ak chcete občas umyť prach a prípadnú špinu z grilu, použite teplý mydlový roztok.